strona główna - fotogaleria - forum - e-mail


Leksykon grzybów

Bory Tucholskie charakteryzują się niesamowitą obfitością przeróżnych gatunków grzybów. Szczególnie w okresie letnio - jesiennym stanowią przedmiot zbiorów na skale wręcz przemysłową.  Oprócz znanych i popularnych grzybów występują również gatunki rzadko spotykane.  Zbieranie grzybów stanowi niewątpliwą atrakcje dla turystów, mam nadzieję, że dzięki temu leksykonowi zbieranie grzybów stanie się jeszcze przyjemniejsze.

Jak zbierać grzyby?

W okresie masowego wysypu grzybów nawet doświadczonemu zbieraczowi poprawne oznaczenie wielu gatunków grzybów rosnących w lesie i na łące sprawia duże kłopoty, dla początkującego jest wręcz niemożliwe. Niedoświadczony amator grzybów powinien zbierać tylko kilka gatunków - jednocześnie porównywać dokładnie znalezione grzyby ze zdjęciem i opisem, a w razie wątpliwości poradzić się dobrego grzybiarza.

 

Borowik szlachetny, prawdziwek  Boletus edulis

Borowik szlachetny, prawdziwek  Boletus edulisBorowik szlachetny - kapelusz jasnobrązowy do ciemnobrązowego, duży. Rurki początkowo białe, później oliwkozielone. Młody trzon bulwiasty, później walcowaty, siatkowany.

 

 

grzyb jadalny

Borowik ponury Boletus luridus

Borowik ponury Boletus luridusBowik ponury - kapelusz brudnoochrowy do oliwkozielonego. Pory rurek karminioczerwonawe. Trzon grubo siatkowany. Cały grzyb bardzo wrażliwy na dotyk. Kapelusz po dotknięciu ciemnieje, pory sinieją. Miąższ po przełamaniu sinieje, później szarzeje.

 

grzyb warunkowo jadalny-zjedzony na surowo może wywołać wymioty,
nie należy spożywać razem z alkoholem!

Borowik szatański Boletus satanas

Borowik szatański Boletus satanasBorowik szlachetny - kapelusz duży, szary jak kamień. Pory rurek czerwone. Trzon brzuchato - bulwiasty, żółty, od dołu żywoczerwony, siatkowany.

 

 

grzyb trujący - powoduje silne zatrucie.

Podgrzybek złotawy Xerocomus chrysenteron

Podgrzybek złotawy Xerocomus chrysenteronPodgrzybek złotawy - brązowy kapelusz tego grzyba rurkowego jest często pokryty siecią spękań, a trzon jest zwykle zabarwiony czerwono.

 

 

grzyb jadalny

Podgrzybek brunatny Xerocomus badius

Podgrzybek brunatny Xerocomus badiusPodgrzybek brunatny - kasztanowobrązowy kapelusz; zielonożółte rurki, po naciśnięciu zielononiebieskie. Miąższ biały, na przekroju przebarwiający się na niebiesko, szczególnie w sąsiedztwie rurek.

 

 

grzyb jadalny

Maślak zwyczajny Suillus luteus

Maślak zwyczajny Suillus luteusMaślak zwyczajny - kapelusz czekoladowy do brązowożółtego, o łatwo dającej się zdjąć skórce. Trzon z białawym, od spodu purpurobrązowym pierścieniem. Rośnie pod sosnami.

 

 

grzyb jadalny

Maślak żółty Suillus grevillei

Maślak żółty Suillus grevilleiMaślak żółty - kapelusz żółty do pomarańczowego. Rośnie wyłączenie pod modrzewiami.

 

 

grzyb jadalny

Maślak sitarz, sitarz Suillus bovinus

Maślak sitarz, sitarz Suillus bovinusMaślak sitarz - kapelusz ochrowy do pomarańczowego. Zbiegające po trzonie rurki o szerokich, kańciastych porach.

 

 

grzyb jadalny

Goryczak żółciowy Tylopilus fellus

Goryczaj żółciowy Tylopilus fellusGoryczaj żółciowy - młody owocnik łudząco podobny do borowika szlachetnego. Próba smaku rozstrzyga jednak wszelkie wątpliwości - miąższ jest gorzki jak żółć.

 

 

grzyb niejadalny

Gołąbek modrożółty Russula cyanoxantha

Gołąbek modrożółty Russula cyanoxanthaGołąbek modrożółty - fioletowozielony kapelusz z miękkimi, elastycznymi blaszkami; masywny trzon.

 

 

grzyb jadalny

Gołąbek winny Russula xerampelina

Gołąbek winny Russula xerampelinaGołąbek winny - kapelusz zwykle jaskrawo - purpuroczerwony. Trzon silnie zaczerwieniony, podobnie jak miąższ brązowiejący po naciśnięciu. Stare owocniki pachną śledziami.

 

 

grzyb jadalny

Gołąbek bagienny Russula paludosa

Gołąbek bagienny Russula paludosaGołąbek bagienny - duży, jaskrawoczerwony, błyszczący kapelusz. Blaszki białe do kremowych. Trzon biały, często z czerwonawym nalotem.

 

 

grzyb jadalny

Gołąbek wymiotny Russula emetica

Gołąbek wymiotny Russula emeticaGołąbek wymiotny - jaskrawoczerwony, błyszczący kapelusz. Trzon i blaszki czysto białe. Miąższ kruchy, piekąco ostry.

 

 

grzyb trujący

Gołąbek smierdzący Russula foetens

Gołąbek smierdzący Russula foetensGołąbek śmierdzący - duży, żółtobrązowy, silnie śluzowaty kapelusz z szerokimi rowkami. Blaszki brudnobiałe, z brązowymi plamkami. Miąższ o ostrym smaku i wstrętnym zapachu.

 

 

grzyb trujący

Gołąbek brudnożółty Russula ochrolueca

Gołąbek brudnożółty Russula ochroluecaGołąbek brudnożółty - kapelusz ochrowożółty, niekiedy z odcieniem oliwkowym. Blaszki i trzon początkowo białawe. Miąższ o ostrym smaku.

 

 

grzyb jadalny

Mleczaj rydz, rydz Lactarius deliciosus

Mleczaj rydz, rydz Lactarius deliciosusMleczaj rydz - kapelusz jasnopomarańczowy z pręgami, które u starszych owocników zielenieją. Mleczko marchewkowoczerwone. Trzon pomarańczowożółty, pusty.

 

 

grzyb jadalny

Mleczaj późnojesienny Lactarius salmonicolor

Mleczaj późnojesienny Lactarius salmonicolorMleczaj późnojesienny - kapelusz żywo - pomarańczowo - żółty, bez zielonych odcieni. Pręgi ledwie widoczne. Mleczko marchewkowoczerwone, po dwóch godzinach przybiera barwę czerwonego wina. Rośnie pod jodłami.

 

 

grzyb jadalny

Mleczaj wełnianka, wełnianka Lactarius torminosus

Mleczaj wełnianka, wełnianka Lactarius torminosusMleczaj wełnianka - grzyb o koliście pręgowanym kapeluszu, gęsto pokrytym wełnistymi kosmkami, podwiniętym brzegu, oraz o paląco ostrym, białym mleczku.

 

 

grzyb trujący

Mleczaj płowy Lactarius helvus

Mleczaj płowy Lactarius helvusMleczaj płowy - kapelusz żółtobrązowy. Miąższ z wodnistym, bezbarwnym lub białawym mleczkiem. Pachnie podobnie do przyprawy maggi, zwłaszcza podczas schnięcia.

 

grzyb niejadalny,
jedynie wysuszony, w niewielkich ilościach służy jako przyprawa.

Opieńka miodowa Armillaria mellea

Opieńka miodowa Armillaria melleaOpieńka miodowa - grzyb rosnący kępkami na drzewach, z miodowożółtym do kasztanowatego kapeluszem, pokrytym ciemniejszymi łuseczkami. Trzon z błoniastym pierścieniem.

 

 

grzyb niejadalny

Gąska siarkowa Tricholoma sulphureum

Gąska siarkowa Tricholoma sulphureumGąska siarkowa - wszystkie części grzyba siarkowożółte, o intensywnym, nieprzyjemnym zapachu karbidu.

 

 

grzyb trujący

Zimówka aksamitnotrzonowa Flammulina velutipes

Zimówka aksamitnotrzonowa Flammulina velutipesZimówka aksamitnotrzonowa - rośnie zimą, kępkami na drewnie, kapelusz rdzawożółty z czarnobrązowym trzonem.

 

 

grzyb jadalny

Pieniążek dębowy Collybia dryophila

Pieniążek dębowy Collybia dryophilaPieniążek dębowy - mały grzyb z bladobeżowym do ochrowego kapeluszem, gęstymi blaszkami i chrząstkowatym trzonem.

 

 

grzyb jadalny

Grzybówka czysta Mycena pura

Grzybówka czysta Mycena puraGrzybówka czysta - grzyb o intensywnym zapachu rzodkwi. Kapelusz średnicy 2-5 cm, jasnoszary, różowy do niebiekofioletowego. Miąższ kruchy.

 

 

grzyb trujący

Zasłonak nijaki Cortinarius varius

Zasłonak nijaki Cortinarius variusZasłonak nijaki - kapelusz rumianożółty do pomarańczowego z fioletowymi początkowo blaszkami. Trzon u podstawy maczugowato zgrubiały.

 

 

grzyb jadalny

Strzępniak strzępiasty Inocybe fastigiata

Strzępniak strzępiasty Inocybe fastigiataStrzępniak strzępiasty - kapelusz stożkowaty, z promieniście biegnącymi, żółtobrązowymi włókienkami. Blaszki oliwkowobrązowawe. Miąższ blady.

 

 

grzyb trujący

Maślanka wiązkowa Hypholoma fasciculare

Maślanka wiązkowa Hypholoma fasciculareMaślanka wiązkowa - jeden z najpospolitszych spośród rosnących kępkami na martwym drewnie grzybów blaszkowych.

 

 

grzyb trujący

Maślanka łagodna Hypholoma capnoides

Maślanka łagodna Hypholoma capnoidesMaślanka łagodna - oglądając tylko wierzch kapelusza, można łatwo ten delikatny grzyb jadalny pomylić z trującą maślanką wiązkową. Blaszki maślanki łagodnej są jednak szare jak dym, a miąższ łagodny w smaku.

 

 

grzyb jadalny

Łuszczak zmienny Kuehneromyces mutabilis

Łuszczak zmienny Kuehneromyces mutabilisŁuszczak zmienny - grzyb rosnący kępkami na pniach martwych i osłabionych drzew. Kapelusz tłustawy w dotyku, miodowożółty do czerwonawobrązowego, przy brzego niemal zawsze ciemniejszy, prążkowany od prześwitujących od dołu blaszek.

 

 

grzyb jadalny

Łuskwiak nastroszony Pholiota squarrosa

Łuskwiak nastroszony Pholiota squarrosaŁuskwiak nastroszony - rosnący kępkami zółty grzyb blaszkowy, pokryty dachówkowatymi łuskami

 

 

grzyb niejadalny

Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatus

Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatusCzernidłak kołapkowaty - rzucające się w oczy, wyrastające niekiedy setkami białe owocniki, które w starości rozpływają się w atramentową maź.

 

 

grzyb jadalny

Pieczarka polowa Agaricus arvensis

Pieczarka polowa Agaricus arvensisPieczarka polowa - biały, w miejscu nacisku szybko żółknący kapelusz i trzon. Blaszki początkowo szaroróżowe, później czarnobrązowe. Miąższ biały, o dobrze wyczuwalnym zapachu anyżku.

 

 

grzyb niejadalny

Pieczarka żółtawa Agaricus xanthoderma

Pieczarka żółtawa Agaricus xanthodermaPieczarka żółtawa - grzyb o odrażającym zapachu karbolu. Jego biały kapelusz i trzon po nacisku szybko przebarwia się na chromowożółty.

 

 

grzyb trujący

Czubajka kania, kania Macrolepiota procera

Czubajka kania, kania Macrolepiota proceraCzubajka kania, kania - uderzająco duży grzyb blaszkowy z kapeluszem pokrytym dachówkowatymi, odstającymi, grubymi, brązowawymi łuskami. Młode grzyby mają kształt pałeczki do bicia w bęben.

 

 

grzyb jadalny

Muchomor czerwony Amanita muscaria

Muchomor czerwony Amanita muscariaMuchomor czerwony - powszechnie znany grzyb trujący o jaskrawoczerwonym kapeluszu pokrytym dającymi się oderwać, białymi łatkami.

 

 

grzyb trujący

Muchomor czerwonawy Amanita rubescens

Muchomor czerwonawy Amanita rubescensMuchomor czerwonawy - brązowoczerwonawy kapelusz z szarobiałymi łatkami. Po uszkodzeniu, blaszki i miąższ powoli czerwienieją.

 

 

grzyb niejadalny

Muchomor jadowity Amanita virosa

Muchomor jadowity Amanita virosaMuchomor jadowity - biały, tępostożkowaty kapelusz; białe blaszki; biały miąższ; długi, biały trzon z pozrywanym często pierścieniem. Podstawa trzonu tkwi w błoniastej, białej pochwie.

 

 

grzyb śmiertelnie trujący!!!

Muchomor sromotnikowy Amanita phallodies

Muchomor sromotnikowy Amanita phallodiesMuchomor sromotnikowy - zielonkawy kapelusz, białe blaszki. Trzon z pierścieniem; podstawa trzonu tkwi w błoniastej, odstającej pochwie.

 

 

grzyb śmiertelnie trujący!!!

Pieprznik jadalny, kurka Cantharellus cibarius

Pieprznik jadalny, kurka Cantharellus cibariusKurka - grzyb barwy żółtka, rozwidlone listewki na spodzie kapelusza, zbniegające daleko na trzon; słabo pieprzny smak.

 

 

grzyb jadalny

Smardz stożkowaty Morchella conica

Smardz stożkowaty Morchella conicaSmardz stożkowaty - kapelusz początkowo jasnoszary, wkrótce ciemnobrązowy, z nieregularnymi zagłębieniami oddzielonymi przez niemal równoległe, podłużne, grube żebra. Trzon białway, pofałdowany.

 

 

grzyb jadalny

Piestrzyca kędzierzawa Helvella crispa

Piestrzyca kędzierzawa Helvella crispaPiestrzyca kędzierzawa - biało - żółty do brudnochrowego, nieregularnie pofałdowany kapelusz. Trzon z bruzdami i jamkami.

 

 

grzyb niejadalny

Piestrzenica kasztanowata Gyromitra esculenta

Piestrzenica kasztanowata Gyromitra esculentaPiesrzenica kasztanowata - czerwonobrązowy, mózgowato pofałdowany kapelusz. Trzon krótki, szarobiały do żółtawego, silnie pofałdowany i pobrużdzony, pusty.

 

 

grzyb śmiertelnie trujący!!!

Hubiak pospolity Fomes fomentarius

Hubiak pospolity Fomes fomentariusHubiak pospolity - początkowo bulwiasta, później zwykle kopytkowata, szarobrązowa, pobrużdzona, pasiasta, trwała, szerokość do 50 cm. ( huba ).

 

 

grzyb niejadalny

Łakownica spłaszczona Ganoderma applantum

Łakownica spłaszczona Ganoderma applantumBorowik szlachetny - płaski, brązowy, współśrodkowo pobrużdzony owocnik, zwykle o rozmiarach dłoni, ale niekiedy o średicy nawet ponad 50 cm., o drobniutkich, białych porach brązowiejący po naciśnięciu.

 

 

grzyb niejadalny